Eigen gras is goud waard
De warme lentes van 2019 en 2020 kregen in 2021 geen vervolg. Door het koude voorjaar kwam de grasgroei maar moeizaam op gang. Vanaf de tweede week van mei werd volop gemaaid. Helaas in een periode met zeer wisselvallig weer. Op verschillende plekken vond het inkuilen plaats tussen de buien door. In de eerste helft van mei, werd op veel plekken hard gewerkt om het gras zo droog mogelijk in te kuilen. Dit lukte niet overal. Op meerdere plekken viel de eerste snede letterlijk in het water. Dit komt de voederwaarde en smakelijkheid niet ten goede.

Late eerste snede: vroege tweede snede?
Met de lange dagen (veel daglicht) van mei en juni, (meer) dan voldoende regen en groeizaam weer zijn de groeiomstandigheden ronduit goed. Het kunnen optimale omstandigheden zijn voor een snelle tweede snede. En dat is belangrijk om straks aan het eind van het seizoen voldoende ruwvoer in de kuil te hebben voor de komende winter.

Onkruidbestrijding in de zomermaanden
Ook in de zomermaanden is het belangrijk oog te houden voor de kwaliteit van het grasland. Na het maaien worden open plekken weer beter zichtbaar. Mogelijk hebben onkruiden zich het afgelopen jaar kunnen verspreiden en ziet u kiemende onkruiden. Of misschien is het niet gelukt om dit voorjaar een effectieve onkruidbestrijding uit te voeren. Bedenk dan dat een onkruidbestrijding in de zomer prima mogelijk is omdat de omstandigheden dan meestal groeizaam zijn. In de zomer zijn het vaak ook andere onkruiden die zichtbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan distels. Alle reden om hier alert op te zijn. Op plekken waar ridderzuring een probleem is, is het zeker zinvol om een onkruidbestrijding uit te voeren.

 Advies onkruidbestrijding grasland in de zomer
Onkruidbestrijding in grasland is bijzonder snel rendabel. Minder onkruid zorgt voor meer ruwvoer van een betere kwaliteit. En daarmee kan (flink) worden bespaard op de aankoopkosten van krachtvoer. Meerdere accountantskantoren wijzen op het financiële voordeel van goed graslandbeheer.

Wat betreft de onkruidbestrijding in de zomer is het belangrijk een goed moment te kiezen. Dat is ongeveer twee weken na het maaien. Voor de onkruidbestrijding in eenjarig grasland kiest u voor een mix met Cirran plus Tapir. Maak die keus ook als ridderzuring een probleem is.