Vaker maaien: betere kwaliteit
Het is een trend die aan populariteit wint. Vaker maaien. Maaien op de kalender wordt het ook wel genoemd. Want een korter maaiinterval zorgt voor een hogere kwaliteit en het biedt je als melkveehouder ook rust, duidelijkheid en meer overzicht. Het maai interval kan worden ingesteld op 5 of zelfs 4 weken. Maar wat levert het op en zijn er ook nadelen?

De voordelen van korte maai intervallen
Het allerbelangrijkste voordeel is de hogere VEM-waarde en het hogere eiwit van jong gemaaid gras. Door de hogere kwaliteit kan er worden bespaard op de kosten voor krachtvoer. Kosten die de laatste jaren flink oplopen. Toch is hierbij een nuance nodig. Bedrijven met uitsluitend grasland (en geen maïs) moeten hun rantsoen mogelijk bijpassen. Dit om extra structuurwaarde toe te voegen aan het rantsoen. Dat betekent dus extra kosten maken waardoor het voordeel teniet wordt gedaan. Met meer maïs in het rantsoen ligt dit dus anders en biedt het rantsoen voldoende structuurwaarde.

Weersvoorspellingen
“Op de kalender maaien, en wat als het regent, zullen veel melkveehouders denken. Natuurlijk blijf je ook bij kalendermaaien goed naar de weersomstandigheden kijken. Liefst zo ver mogelijk vooruit. Iets eerder of iets later? Laat het vooral ook van het weer afhangen. En wees daarbij kritisch. Net voor die weersomslag maar wat aan de vroege kant maaien? Of toch liever wachten op basis van spoedig voorspeld herstel van het zomerweer. Natuurlijk, hoe verder in de tijd, des te onbetrouwbaarder de voorspellingen. Maar de voorspellingen worden wel steeds nauwkeuriger, ook tot in de tweede week.

Meer werk en meer brandstof
Een intenser maaischema is ook arbeidsintensiever. Niet alleen het maaien en kuilen, maar ook het bemesten. Zeker iets om mee rekening te houden. Wat mogelijk ook nog meespeelt zijn de hoge kosten voor diesel. Vaker rijden betekent een hoger brandstofverbruik. Het is zeker ook belangrijk dit in de overwegingen mee te nemen. Maar natuurlijk is en blijft het allerbelangrijkste om te gaan voor kwaliteit en kwantiteit. Om zo de voorkosten binnen het bedrijf zo laag mogelijk te houden.

Onkruidbestrijding tussen de intervallen
Misschien wel de allerbelangrijkste voorwaarde om een hogere ruwvoeropbrengst te behalen in grasland zijn goed presterende grassen. Daarom is de onkruidbestrijding zo belangrijk. Binnen korte intervallen is er minder tijd om tussentijds een onkruidbestrijding uit te voeren. Eerst moeten de onkruiden zich na het maaien kunnen ontwikkelen waardoor ze goed kunnen worden geraakt door het middel. Dit is meestal na 2 à 3 weken. Bedenk daarbij dat na een bespuiting er voor de meeste middelen een veiligheidstermijn geldt alvorens te maaien of te beweiden. Voor  Cirran is dit 15 dagen. Houd ook daar rekening mee en stel eventueel het maaien nog eventjes uit.