Hondsdagen en Phytophthora in aardappelen
De hondsdagen en phytophthora infestans. Wat hebben die twee met elkaar te maken? Om te beginnen: wat zijn de hondsdagen? De geschiedenis van de hondsdagen gaat terug naar het oude Egypte toen de hond als god werd aanbeden. In de periode van 20 juli tot 20 augustus komt het sterrenbeeld Grote Hond tegelijk op met de zon. In de volksweerkunde wordt eveneens de term hondsdagen veel gebruikt. Zoals in de weerspreuk: ‘Komen de hondsdagen met veel regen, dan gaan we slechte tijden tegen.’

Hondsdagen en de landbouw
De hondsdagen zijn over het algemeen de warmste dagen van het jaar. Ook de nachten zijn warm. Tegelijkertijd is de luchtvochtigheid vaak hoog. Stortregens komen tijdens de hondsdagen vaker dan gemiddeld voor. Het is die combinatie die zorgt voor bederfelijk weer en dat komt doordat veel schimmels zich thuisvoelen onder deze vochtige en warme omstandigheden. Iedereen zal het herkennen dat juist in deze periode producten sneller bederven. Zelfs al staan ze in de koelkast.

Vochtig, warm weer en Phytophthora
De verspreiding van Phytophthora, vaak aardappelziekte genoemd, wordt beïnvloed door de weersomstandigheden. Het is een waterschimmel die zich bij vochtig en warm weer razendsnel kan uitbreiden. Het is denkbaar dat er in het voorjaar nauwelijks ziektedruk is maar dat de ziekte zich plots snel uitbreidt onder de voor deze schimmel ideale omstandigheden. De volledige cyclus van kieming en verspreiding en nieuwe aantasting kan ruim binnen een week plaatsvinden. Bij onvoldoende bescherming kan een perceel zo binnen enkele weken volledig worden geruïneerd. Het ligt dus voor de hand dat veel aardappeltelers vooral tijdens deze periode nog alerter zijn.

Bescherm aardappelen tegen aardappelziekte
Omdat Phytophthora zich zo snel kan ontwikkelen is het belangrijk om het gewas voortdurend te beschermen. Het weer kan immers zo omslaan. Tegenwoordig zijn er meerdere effectieve middelen waarmee het gewas uitstekend beschermd wordt. Een zeer effectief middel in de zomermaanden is het middel Canvas®. Juist in periodes waarop de kans op aantasting groot is, biedt Canvas bescherming tegen blad- en knolphytophthora.

Meer informatie
Het middel Canvas wordt vooral ingezet in de periode van eind bloei tot oogst. Naast een werking op Phytophthora is er een nevenwerking op Alternaria. Lees er hier meer over.

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.