Wie denkt dat Phytophthora iets is van de laatste jaren, heeft het echt mis. Phytophthora is een schimmelziekte die al eeuwenlang aardappeltelers schrik aanjaagt.
Phytophthora in aardappelen: een ziekte met een lange geschiedenis
Uit de geschiedenis is bekend dat de waterschimmel Phytophthora infestans al in het jaar 1845 voor grote problemen zorgde. Heel West-Europa maar vooral Ierland werd zwaar getroffen. De situatie was zo erg dat een deel van de bevolking stierf van de honger. Als gevolg van erbarmelijke omstandigheden emigreerden in die periode anderhalf miljoen Ieren naar de Verenigde Staten. De voornaamste reden dat er nog altijd belangrijke banden liggen tussen Ierland en de VS.
Phytophthora is nooit weggeweest
Als gevolg van deze ramp nam de interesse toe om het gewas beter te beschermen. Altijd is er gewerkt aan nieuwe rassen die minder gevoelig zijn. Maar net zo vaak werd de resistentie doorbroken door nieuwe varianten. Een belangrijke doorbraak was de inzet van Bordeauxse pap, afkomstig als fungicide uit de wijnbouw en ontdekt door de Fransman Millardet in 1885. Het betreft een mengsel van kopersulfaat met gebluste kalk in water.
Gewasbescherming wordt almaar belangrijker
In de twintigste eeuw worden er tal van nieuwe middelen op de markt gebracht die zorgen dat de teelt wordt beschermd tegen de agressieve schimmelziekte Phytophthora. Vanaf de tachtiger jaren komt er steeds meer aandacht voor het vergroenen van teelten. Dit heeft op verschillende manieren impact. Bepaalde middelen, denk recent nog aan mancozeb, zijn niet langer toegestaan. Gelukkig zijn daar middelen voor in de plaats gekomen met minder milieu-impact.
Kat en muisspel
Ook veredelaars blijven onverminderd actief met het ontwikkelen van nieuwe rassen die minder gevoelig zijn. Dit is een kat en muisspel waarbij de schimmel zich regelmatig al snel weet aan te passen. In Nieuwe Oogst (september 2023) stelt Geersing Potato Specialist (Emmeloord) dat het voor veredelaars behoorlijk frustrerend is dat resistenties tegen Phytophthora in de praktijk onvoldoende worden beschermd. “We zijn pakweg vijftien jaar bezig om een nieuw ras te maken. Soms kan al dat werk in korte tijd teniet worden gedaan door zware ziektedruk. Tegen de huidige virulentie van Phytophthora is nauwelijks te veredelen.” Daarentegen zal veredeling een belangrijke rol blijven houden. Maar of het uiteindelijk de Phytophthora in aardappelen de definitieve slag kan toebrengen? Dat is dus allerminst zeker. Daarbij blijft de inzet van gewasbeschermingsmiddelen de komende jaren belangrijk om de oogst te beschermen.
Ook 2023 was een rampjaar
Net als in 1845 was 2023 een rampjaar als het gaat over Phytophthora-aantastingen. Wat nu bekend is, is dat de nieuwe stammen (EU43 en EU46) toesloegen in tal van percelen. Verschillende (preventief ingezette) gewasbeschermingsmiddelen bleken onvoldoende effectief op de aangepaste stammen. Gelukkig kon er op veel plekken curatief worden ingegrepen met effectieve middelen. Maar om Phytophthora te blijven beheersen is het juist belangrijk om de ziekte te voorkomen om zo ook te voorkomen dat nieuwe stammen al te makkelijk kunnen ontstaan.
Nufarm en Phytophthora-bestrijding
Nufarm ziet Phytohpthora als een van de grote uitdagingen van deze tijd. We doen daarom veel onderzoek en zetten ons in voor een duurzame en economisch rendabele teelt. Zo richten we samen met Geersing Potato Specialists het Sustainable Potato Platform op waarin we onderzoek doen naar de inzet van biologische middelen in combinatie met nieuwe resistente rassen. Afgelopen jaar heeft dit geleid tot interessante uitkomsten. Daarnaast kent u waarschijnlijk ook ons middel Canvas. Dit middel laat zien dat aardappelen ook tegen nieuwe stammen als de EU43 en EU46 goed worden beschermd. Het mag duidelijk zijn dat telers op Nufarm kunnen rekenen. Wenst u meer informatie over Phytophthora. Neem gerust contact op met onze teeltspecialist Geert van Parijs.
Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.