Nufarm heeft in 2024 hard gewerkt om haar missie growing a better tomorrow, met krachtige en duurzame oplossingen waar te maken. Nufarm gaat verder. Lees ons blog.
Nufarm: partner voor de land- en tuinbouw
Het is een goede gewoonte om in december terug te kijken naar wat het afgelopen jaar ons – de land- en tuinbouw – heeft gebracht. Niet omdat er dan nog invloed op kan worden uitgeoefend. Want wat voorbij is, is voorbij. Maar mogelijk wel om lering te trekken uit de lessen die er elk weer jaar weer zijn te leren. In dit artikel gaan we kort in op een aantal belangrijke ontwikkelingen voor zowel akkerbouw, (tuin)bouw als de melkveehouderij.
Twee natte jaren op rij en ziektedruk
Wat iedereen zal bijblijven zijn de twee natte jaren die elkaar opvolgden. 2023 was vooral heel erg nat vanaf de zomer. De regen bleef vallen in de herfst, de winter en in het voorjaar van 2024. Die situatie zorgde in de land- en tuinbouw eerst voor veel oogstproblemen in 2023 en in het voorjaar van 2024 voor een bijzonder lastige start. Met moeite werd op veel plekken gezaaid en geplant. Vooral aardappeltelers waren beducht op vroege infecties van Phytophthora, En die kwamen er. Gelukkig waren telers het erover eens dat de bestrijding prioriteit moest krijgen. Massaal werd gekozen voor de nieuwe en succesvolle strategie van combineren en alterneren. Vanuit Nufarm leverden we daarin een belangrijke bijdrage met ons middel Canvas® dat bewezen effectief is tegen nieuwe virulente Phytophthora-stammen. De weergoden waren ons gelukkig vanaf halverwege 2024 beter gezind, waardoor het oogsten weliswaar niet altijd even makkelijk was, maar toch een stuk makkelijker dan het jaar daarvoor.
Eigen ruwvoer in de melkveehouderij
Het belang om goed ruwvoer te oogsten is voor melkveehouders van evident belang. Meer en beter ruwvoer van eigen grond helpt om de kostprijs voor de productie van melk te verlagen. Afgelopen jaar zagen we dat de maisoogst door een late en moeizame start gemiddeld tegenvalt. Voor (meerjarig) grasland was 2024 een goed jaar. Weliswaar was het maaien en kuilen tot de zomer soms lastig door het natte weer. Daar stond tegenover dat door voldoende regen, het relatief warme voorjaar en de niet al te hete zomer, er veel grasgroei was. Melkveehouders hebben hiervan kunnen profiteren. Vanuit Nufarm blijven we daarbij wijzen op het belang van onkruidbestrijding met onze phenoxies Cirran® . Een tijdige en goede onkruidbestrijding betaalt zich namelijk dubbel en dwars uit. Alle reden om de percelen te blijven controleren.
Verdere opmars biologische middelen
De maatschappelijke druk op de inzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen zal de komende jaren niet minder worden. Tegelijk is er bij telers toenemende aandacht voor de biologische balans in de kas en in het veld. Biologische middelen passen daarin. Met name ons middel NeemAzal®-T/S werd vaker ingezet binnen de glastuinbouw. Maar ook bijvoorbeeld in de vollegrondsgroenteteelt is er een kentering gaande. Chemische insecticiden die verdwijnen maken ruimte voor biologische middelen die eerder niet in beeld waren. Zo kan het middel DiPel® DF tegen onder andere rupsen in koolteelten, rekenen op steeds meer belangstelling.
Nieuwe energie binnen Nufarm
Vanuit Nufarm volgen we de ontwikkelingen in de markt en spelen daarop in met nieuwe producten en concepten. Dat wordt pas goed mogelijk met teeltspecialisten die onze onderzoeken en producten naar de markt brengen. Relatief nieuw in ons bedrijf is Roeland Jensma die zich op akkerbouw en grasland richt. Goed om te weten dat naast hem een breed team van vakspecialisten voor u klaar staat. Ook in 2025.
Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.