Toon Steijn en René Bal, oom en neef, hebben samen een maatschap in Kwadendamme. Het bedrijf telt in totaal 15 hectare appels en peren. We spreken René over zijn ervaring met Kyleo afgelopen jaar.

Uitdagingen in gewasbescherming
Hoe staat de gewasbescherming ervoor, willen we graag weten. René: “Als ik kijk naar het aanbod in middelen, dan zie ik dat versmallen. Met name de bestrijding van kevers en wantsen stelt ons voor flinke uitdagingen. Dat wordt steeds lastiger. Wat betreft de onkruidbestrijding zijn we behoorlijk afhankelijk van glyfosaat. Als die stof verdwijnt, heeft de sector een grote nieuwe uitdaging met hogere kosten.”

Kyleo, een logische keuze
“Ook Kyleo bevat glyfosaat”, vervolgt René. Maar omdat we altijd al glyfosaat met een groeistof mengen, was Kyleo voor ons een interessante keuze om te proberen. Het is gemakkelijk en ook werden we in 2018 overtuigd door de kracht van de formulering die sterker uitpakt dan twee afzonderlijke middelen. Een aantal probleemonkruiden bij ons zijn kleine brandnetel, klein kruiskruid en hanepoot. Ook hebben we veel last van muur. In de onkruidbestrijding willen we er zo vroeg mogelijk bij zijn en het zaaien van onkruiden voorkomen. Dit jaar hebben we de tweede onkruidbestrijding, half mei, met Kyleo uitgevoerd. We waren tevreden over het resultaat. Door de warme zomer en de regen daarna kregen we wel te maken met veel nakiemers in het najaar. Dit zagen we ook in glyfosaat en groeistoffen afzonderlijk, wat dus valt te duiden als een klimaateffect in het groeiseizoen.

De keuze voor komend jaar
“Voor ons is de kwaliteit en effectiviteit van een product bepalend en onkruid een doorn in het oog. Kwaliteit telt meer dan de prijs. Op basis van onze bevindingen dit jaar, zullen wij komend seizoen opnieuw de keuze maken voor Kyleo. Het biedt het gemak van één makkelijk doseerbaar product. En tegelijk zijn we tevreden over de effectiviteit van dit middel.