Familiebedrijf de Hortus Groep in Maasbree produceert sinds tientallen jaren komkommers. Toen het  bedrijf 10 jaar geleden een nieuwe kas voor de komkommerteelt bouwde, werd besloten om de bestaande twee kassen van elk 2,5 ha (in America en Sevenum) geschikt te maken voor de aardbeienteelt. Dave Linssen is hiervoor eindverantwoordelijk. Hij vertelt over de aanpak van echte meeldauw met het middel Fado.

 

Echte meeldauw problemen in aardbeien

In het najaar van 2018 waren er veel problemen met echte meeldauw (Podosphaera aphanis). Dave vertelt daarover: “We kregen vooral te maken met echte meeldauw in het ras Malling centenary. Het vreemde was dat we de schimmel niet of nauwelijks op het blad zagen. Het leek dus in eerste instantie geen probleem te zijn. Maar na het plukken van de aardbeien bleek er vaker meeldauw op de vrucht te zitten. Dit leidde tot problemen in de afzet.”

 

Wat we gehoopt hadden, kwam uit

Via Rik Lenssen van de Mertens Groep werd Dave geattendeerd op het middel Fado van Nufarm. Rik daarover: In 2018 kenden we veel problemen met echte meeldauw. Het werd steeds lastiger om het onder de knie te krijgen. We zijn daarom op zoek gegaan naar alternatieven. Bij een aantal telers, waaronder Hortus, zijn we met een combinatie van biologische middelen aan de slag gegaan. Met Fado creëerden we een goede basis en maakten we de plant weerbaar. Wat we gehoopt hadden, kwam daadwerkelijk uit: een goed gecontroleerde bestrijding van echte meeldauw. Ik zie als bijkomend voordeel dat we met biologische middelen ook andere biologische middelen beter beschermen. Denk aan sluipwespen en roofmijten. En het heeft residu-technisch natuurlijk voordelen. Dat is goed voor het gezonde imago van de aardbei.”

 

Fado is biologisch en zeer effectief

Dave sluit daarop aan: “Rik vertelde dat Fado een biologisch product is. Dat past natuurlijk goed in het IPM-systeem, maar voor mij is de effectiviteit van het middel zeker zo belangrijk. Hij heeft me overtuigd en dat is goed uitgepakt. In tegenstelling tot het najaar van 2018, hadden we in de zomer van 2019 nauwelijks problemen met echte meeldauw. Preventieve inzet van Fado zie ik dan ook als een verzekering om te voorkomen dat echte meeldauw zich kan verspreiden. Door de succesvolle aanpak, hebben we besloten om Fado ook in ons andere ras: Elsanta, in te zetten.”

 

Spuitschema/systeem

Fado mag in de bedekte teelt van aardbei 5 maal per teeltcyclus worden ingezet (maximaal 10 toepassingen/jaar). In het voorjaar van 2019, in de periode van week 11 t/m week 17 heeft Hortus het middel Fado 5 maal toegepast. Belangrijk bij toepassing is een goede bedekking van zowel de onderzijde als de bovenzijde van het blad bij geopende huidmondjes.  Fado wordt daarom in de vroege ochtend toegepast in combinatie met Hi-Wett. Door het middel een aantal malen preventief in te zetten wordt het afweersysteem voor de volle 100% geactiveerd.

 

Over Fado

Fado wordt preventief ingezet tegen echte meeldauw in onder andere de bedekte teelt van aardbeien maar ook in diverse andere teelten. Fado activeert het eigen afweermechanisme van de plant. De werking is dan ook te vergelijken met een vaccin. Door het preventief activeren van de weerstand krijgt echte meeldauw geen kans. Fado is biologisch en vrij van residu waardoor het middel uitstekend past binnen Integrated Pest Management (IPM).

 

Klik hier voor meer informatie over Fado.