Kees Mans van Allure Gerbera in Brakel is blij met toelating van Fado in gerbera

 

Kees Mans, eigenaar van Allure Gerbera, is gerberateler in hart en nieren. Sinds 2006 legt hij zich volledig toe op deze teelt. Eerst op 2 ha onder glas en in 2012 is het bedrijf doorgegroeid naar 5,2 ha. Kees kiest waar mogelijk voor een zo duurzaam mogelijke teelt en de daarbij horende keurmerken. De toelating van Fado in gerbera kwam voor hem dan ook als geroepen.

 

Natuurlijk groeiklimaat gerbera

Kees vertelt met enthousiasme over zijn bedrijf. “In 2012 investeerden we in een nieuwe kas van 3 ha. We kozen daarbij voor een nieuw klimaatbeheersingssysteem met luchtcirculatie onderdoor. Dit zorgt voor een meer natuurlijk groeiklimaat en een weerbaarder gewas. Tegelijk besparen we hiermee aardgas. Het past in de manier waarop we willen produceren. Duurzaam en tegelijk alert op kosten.”

 

Biologische balans

Wat we in de kas doen, is zo veel mogelijk de natuur nabootsen waarin de plant zich thuis voelt” vertelt Kees Mans. “Bij de insectenbestrijding zetten we al veel langer natuurlijke vijanden in. Daarbij is het altijd zoeken naar een biologisch evenwicht. Ook bij de bestrijding van schimmels streven we die balans na. De schimmels zijn overal aanwezig, dat is een gegeven. Maar hoe zorg je ervoor dat die geen vat krijgen op je planten? Voor mij is dat door te zorgen voor een optimaal groeiklimaat. Dat is de basis. Maar waar nodig grijpen we in met de juiste middelen.”

 

Echte meeldauw een probleem?

Gerberatelers hebben te maken met meerdere schimmelziekten zoals varianten van botrytis, fusarium, verticillium, sclerotinia en dus ook echte meeldauw. Kees: “Ik zie een trend van meer biologische middelen tegen deze schimmelziekten, waardoor we dus minder chemie nodig hebben. Dat zien onze afnemers graag. Ook tegen echte meeldauw hebben we al meerdere van die middelen ingezet. Ik was daar niet altijd even tevreden over. Omdat ik had gelezen dat Fado succesvol wordt toegepast in onder andere aardbeien en tomaten, was ik oprecht blij met de toelating in snijbloemen. Voor mij had dat veel eerder gemogen.”

 

Ik ben echt tevreden over Fado

Toen Fado in de gerberateelt werd toegelaten, was Kees er dus direct bij. Via zijn leverancier Heins-van Zijl kwam hij in contact met Nufarm. “Ik wilde geen risico nemen en daarom besloten we om Fado proefsgewijs toe te passen. We zagen geen enkele gewasreactie. Die zachtheid van Fado was me al gegarandeerd, maar het is fijn om dat ook met eigen ogen te zien. Ik heb bij deze proeven geleerd over de toepassing van het middel.” Nufarm daarover. “Het is van belang om Fado overdag toe te passen bij geopende huidmondjes. Door Fado onderdoor toe te passen wordt het afweermechanisme van de plant geactiveerd. Voor een optimale werking adviseren we om Hi-Wett toe te voegen” Kees over deze adviezen: “Ik heb dankbaar gebruik gemaakt van die kennis. Voor mij is Fado het eerste biologische middel tegen meeldauw waarover ik echt tevreden ben.”

 

Spuitschema/systeem

Om echte meeldauw met Fado in snijbloemen succesvol te bestrijden, wordt een blokbespuiting geadviseerd van maximaal 15 toepassingen per 12 maanden of 5 toepassingen per teeltcyclus. Door herhaling wordt duurwerking gerealiseerd. In de praktijk wordt Fado meestal toegepast met een curatief middel dat de al aanwezige meeldauw bestrijdt.

 

Over Fado

Fado wordt preventief ingezet tegen echte meeldauw in onder andere de bedekte teelt van aardbeien maar ook in diverse andere teelten. Fado activeert het eigen afweermechanisme van de plant. De werking is dan ook te vergelijken met een vaccin. Door het preventief activeren van de weerstand krijgt echte meeldauw geen kans. Fado is biologisch en vrij van residu waardoor het middel uitstekend past binnen Integrated Pest Management (IPM).

 

Klik hier voor meer informatie over Fado.