Grasland groen en nat de winter door
Het is nog maar een half jaar geleden dat we nog spraken over extreme droogte. De afgelopen winter heeft maar weer bewezen dat het evenwicht tussen droog en nat snel kan herstellen. Na een natte december en januari viel er in februari nog weer meer regen. Bijna drie keer zo veel als normaal. En die natte omstandigheden hielden ook in maart nog aan. Dankzij de hoge temperaturen ontstaat een bijzondere situatie. Al vroeg in het voorjaar mooi groen grasland en grasgroei. Maar niet alleen het gras profiteert van het groeizame voorjaarsweer, dat geldt ook voor diverse onkruiden.

Makkelijk scoren in grasland
Scoren, dat doen voetballers maar al te graag op de groene voetbalmat. Maar ook melkveehouders kunnen snel en makkelijk scoren door de onkruidbestrijding in grasland voortvarend aan te pakken. Zeker het voorjaar, voor de eerste maaisnede of voor beweiding, is een goed moment om de onkruidbestrijding uit te voeren. Een tijdige onkruidbestrijding levert direct voordeel op. Niet alleen in de vorm van een hogere ruwvoeropbrengst. Maar ook door een betere kwaliteit (onder andere hoger eiwit) van het ruwvoer. Daarmee is een onkruidbestrijding de beste manier op te besparen op de kosten voor krachtvoer en dus de kostprijs van een kg melk te verlagen.

Laat u altijd goed adviseren
Elk grasland perceel is anders. Laat u daarom altijd goed adviseren. Loop eens samen met uw adviseur of loonwerker door de percelen en bekijk ter plekke welke onkruiden er staan. Meestal zijn dat vooral muur, herderstasje, ridderzuring en paardenbloem. Maar in eenjarig grasland komen ook veelknopigen en meldes veelvuldig voor.

In meerjarig grasland kunt u het middel Cirran® met een partner toepassen. In eenjarig grasland is ons advies Jepolinex® Pro samen met een partner.