Grasland en de derde droge zomer op rij
Het najaar van 2019 en de eerste maanden van 2020 brachten volop regen. Zoveel zelfs dat op veel plekken het water op het land stond. Op zich waren we daar na twee droge jaren best blij mee. Half maart sloeg het weer om. En opnieuw, net als in de lentes van 2018 en 2019 kregen we te maken met droogte. Wat heeft dat voor gevolgen?

Droog en schraal
Het voorjaar van 2020 is niet alleen droog, maar ook zonnig en schraal met vaak ook koude nachten. Niet de allerbeste omstandigheden voor een gezonde groei. Toch werd er vroeg gemaaid. Zo stelde een melkveehouder uit het Groningse Rasquert eind maart dat hij nog nooit zo vroeg gemaaid had. Waarschijnlijk als gevolg van een relatief warme winter. Blijvende droogte zal zeker een negatief effect hebben op de ruwvoeropbrengst dit jaar.

Grote verschillen en dubbele concurrentie
Een goede beworteling is de beste basis voor een goede opbrengst. Zijn de grassen in staat in diepere lagen water te zoeken en te vinden, dan zijn ze beter bestand tegen droge omstandigheden. Ook de concurrentiepositie van gezonde grassen met veel voorkomende onkruiden als akkerdistel, herderstasje, ridderzuring en paardenbloem spelen een belangrijke rol. Dit zijn onkruiden met een goed ontwikkeld wortelstelsel en dus in staat om ook in diepere lagen water te vinden. Zij concurreren daarmee dubbel: op beschikbare ruimte en op de beschikbare hoeveelheid vocht en voedingsstoffen. Duidelijk mag zijn dat een goede bezetting met hoogwaardige grassen gemiddeld beter bestand is tegen droogte dan een perceel met veel onkruiden.

Onkruidbestrijding in de zomer zinvol?
Jazeker. Ook na de eerste en tweede snede kan een onkruidbestrijding zinvol zijn. Dit voorjaar is het op veel plaatsen niet of onvoldoende, gelukt om een onkruidbestrijding uit te voeren. Vooral door de schrale en winderige omstandigheden. In de zomermaanden is de luchtvochtigheid vaak hoog en de temperatuur aangenaam. Groeizaam weer. En het goede nieuws is dat de middelen Cirran® en Jepolinex® Pro onder deze omstandigheden prima werk doen.