In maart begint de onkruidbestrijding in grasland
Maart roert zijn staart en april doet wat ie wil. Het zijn gezegdes die zeker in de agrarische sector bij iedereen bekend zijn. We kennen de voorbeelden van lente-temperaturen in het begin van maart maar ook van hagelbuien en koude nachten in april. De verschillen kunnen enorm zijn. Daarom is het juist in deze tijd belangrijk om alert te zijn.

Paardenbloem en ridderzuring in grasland
Vaak al in de wintermaanden zijn de onkruiden in grasland zichtbaar. Naast muur worden vooral ook ridderzuring en paardenbloemen als probleemonkruiden ervaren. Deze laatste twee onkruiden weten met hun sterke wortelstelsel dat diep wortelt ook droge zomers goed te overleven. Het vroege voorjaar is bij uitstek de beste tijd om een onkruidbestrijding uit te voeren. Door een tijdige onkruidbestrijding wordt bloei en dus verspreiding van zaden voorkomen. Bovendien krijgt het gras meer ruimte om zich te ontwikkelen.

Kies een goed moment voor de onkruidbestrijding
Omdat het voorjaar vaak grillig is, vinden veel melkveehouders en ook loonwerkers het lastig om het meest ideale moment te bepalen. Ons advies is: kijk vooral naar de lange termijn weerberichten. Al in begin maart kan je zomaar een periode met relatief hoge temperaturen krijgen. Onder deze groeizame omstandigheden zijn de onkruiden gevoelig. Grijp dan uw kans. Een onkruidbestrijding in grasland bepaal je dus niet met de kalender maar vooral op groeizaam weer. Bij kou en een schrale oostenwind is een onkruidbestrijding veel minder effectief.

Adviezen met Cirran en Jepolinex Pro
In grasland komen tientallen verschillende onkruiden die stuk voor stuk een negatief effect hebben op de ruwvoeropbrengst en de smakelijkheid van het voer. Ook in 2021 hanteert Nufarm twee adviezen. In meerjarig grasland wordt een mix van Cirran met Tapir geadviseerd. Cirran biedt veel breedtewerking en Tapir versterkt die breedtewerking op onkruiden als muur en ridderzuring.

In eenjarig grasland is het advies Jepolinex Pro met Tapir. Deze mix is nog sterker op onder andere veelknopige onkruiden die in het voorjaar veelvuldig in nieuw grasland voorkomen.

Ons advies samengevat

  • Kijk in het grasland naar de onkruidbezetting
  • Kijk naar de lange termijn weerberichten
  • Zodra het groeizaam weer wordt, kan de onkruidbestrijding worden uitgevoerd
  • Nachtvorsten en koud schraal weer? Stel de onkruidbestrijding nog even uit!
  • Kies voor Cirran + Tapir in meerjarig grasland
  • Kies voor Jepolinex Pro + Tapir in eenjarig grasland