2021: een goed ruwvoerjaar of niet?
Iedereen die in de landbouw actief is, of het nu akkerbouw, tuinbouw of melkveehouderij is, weet dat geen jaar hetzelfde is. Veel factoren zijn beheersbaar. Maar waar niemand invloed op kan uitoefenen is het weer. Nat of droog, koel of juist heet, veel zon of veel bewolking en vast of wisselvallig weer. Het is bepalend voor werkzaamheden, groei, ziektedruk, opbrengsten en vroeg of laat oogsten. In dit decemberblog kijken we terug naar een jaar met een aantal uitersten.

Geen koude winter, wel een koud voorjaar
Vaak werd dit jaar geroepen dat de stijgende energieprijzen komen door een koude winter. Dat is maar ten dele waar. Want december (2020) en januari waren relatief warm. Alleen februari kende een periode van vrieskou, maar kort daarna was het ineens weer warm. Wel kouder dan normaal waren de maanden maart en vooral april. En ook de altijd groeizame meimaand was veel kouder dan gemiddeld. Het waren vooral die koudere voorjaarsmaanden die zorgden voor een wat moeizame start.

Moeizame start gras 
Een koud voorjaar betekent een langzame start. Dat hebben we zeker gemerkt. De eerste snede grasland was later dan we waren gewend. Rondom Hemelvaart (Hemelvaartsdag was op 13 mei), werd er volop gemaaid. Precies in een periode met veel wisselvallig weer. Ook moest op plekken het maaien worden uitgesteld door de regen. De eerste snede viel daardoor op meerdere plekken in het water. 

Veel zomergroei
De zomer was veel minder extreem dan we de afgelopen jaren waren gewend. Juni kende een flinke warmtepiek, maar in de maanden juli en augustus waren de temperaturen aangenaam. Door voldoende regen was het zeker in die maanden groeizaam. Helaas was het op verschillende plekken ook noodweer. Iedereen herinnert zich vast de overstromingen langs de rivieren in Zuid-Nederland en België. In de zomer werd relatief veel ruwvoer gewonnen. Ook de mais stond er in deze periode op veel plekken ronduit fantastisch bij.

Het najaar
Ook het najaar was zonder grote extremen. Op tijd regen en voldoende zon en temperatuur. Op die percelen waar een onkruidbestrijding in het voorjaar niet was uitgevoerd, lukte dat in een flink aantal percelen alsnog. Een prima keus zeker als er veel problemen met ridderzuring zijn. Maar ook andere probleemonkruiden zijn in het najaar goed te bestrijden met combinaties met daarin onze middelen Cirran en Jepolinex Pro.

Belangrijkste conclusie is dat het vooral in het voorjaar lastig was om voldoende ruwvoer van goede kwaliteit te oogsten (natte eerste snedes of verhoutte eerste snedes door uitstel). Later in het seizoen wisten de meeste melkveehouders over het algemeen veel ruwvoer van goede kwaliteit te oogsten.