Grasland in winterrust
De decembermaand is ook voor melkveehouders een maand waar men terugkijkt op het afgelopen jaar. Een maand waarin het misschien net iets minder druk is. Er wordt extra tijd gemaakt voor familie en vrienden tijdens het sinterklaasfeest en de kerstdagen. Maar een melkveehouder zit meestal niet graag stil. Daarom worden er vast alweer plannen gemaakt voor het komende seizoen.

Onderhoud machines
Als het straks weer voorjaar wordt, en dat is zomaar weer zo ver, is het belangrijk dat het machinepark in topconditie is. Want ook de hooimachines zoals schudder, hark, maaier en opraapwagen hebben nu rust. Een paar dagen flink in de schuur aan de slag kan onnodige vertraging en irritatie in het hoogseizoen voorkomen.  

Onkruiden, wat doen die in de winter
Een onkruidbestrijding uitvoeren in de winter? Dat is niet zinvol. Om de eenvoudige reden dat het te koud is en er weinig zon is. Voor een succesvolle onkruidbestrijding in grasland is nu eenmaal groei nodig. Die groei is er overigens in de winter wel voor een aantal onkruiden zoals vogelmuur, veldkers en klein kruiskruid. Deze onkruiden groeien ook onder lage temperaturen gewoon door. Vandaar dat deze onkruiden vaak dominant aanwezig zijn in het voorjaar. Ze hebben gewoon minder concurrentie. Diverse andere onkruiden zoals paardenbloem en niet te vergeten ridderzuring wachten het voorjaar in alle rust af en starten met groeien als de temperaturen in februari weer stijgen.

Winterse wandeling grasland
Juist in de winter laten zwakke plekken in het grasland zich nog beter zien. Te natte of juist heel droge plekken waar grassen minder presteren en onkruiden juist veel beter. Een winterse wandeling biedt daarbij goede inzichten en dan kunnen de eerste plannen worden gemaakt, bijvoorbeeld voor een onkruidbestrijding met Cirran of Jepolinex Pro.  Als het meezit kan daarmee alweer worden gestart in eind februari begin maart. Maar het hangt natuurlijk vooral af hoe streng en hoe lang de winter is. Dat kan niemand immers voorspellen.