Bestrijding wittevlieg in de teelt van gerbera
Hoe kunnen we wittevlieg in gerbera met biologische middelen voldoende bestrijden? Hoe zorgen we voor rust in het gewas en voor een goede balans met natuurlijke vijanden? In het World Horti Center in Naaldwijk zijn op 4 en 5 oktober de resultaten van proeven te zien die Nufarm samen met HortiPro heeft aangelegd.

Drie biologische middelen
“Met de proeven willen we laten zien dat wittevlieg met biologische middelen goed is te beheersen” vertelt Nufarm adviseur Gerwin Murre. “Daarbij kijken we ook naar het effect van de middelen op luis en trips: plaaginsecten die eveneens tot gewasschade kunnen leiden. We hebben een schema gemaakt met drie biologische middelen: NoFly en NeemAzal-T/S van Nufarm en daarbij Naturalis-L van Hortipro. Verder maken we voor de monitoring gebruik van het nieuwe wittevlieg feromoon van Hortipro.

Natuurlijke balans in de kas
Met de proeven wil Nufarm aantonen dat bovenstaande combinatie van middelen zeer effectief is. Zeker gezien de toekomstige ontwikkelingen waarbij minder (chemische) middelen beschikbaar zijn, is dat belangrijk. Maar ook met het oog op een natuurlijke balans in de kas met een belangrijke rol voor natuurlijke vijanden is het steeds belangrijker dat we leren werken met middelen die goed integreerbaar zijn.

Spuitschema in gerbera
Er is gekozen om te starten met een afwisselschema van twee schimmelpreparaten, NoFly op basis van de schimmel Paecilomyces fumosoroseus FE9901 en Naturalis-L op basis van de schimmel Beauveria bassiana ATCC 74040. Deze zijn vooral bedoeld om in te zetten bij lage plaagdruk en in combinatie met natuurlijke vijanden. Na de solo toepassingen wordt de combinatie aangegaan met het bekende middel NeemAzal-T/S, een meer curatief middel dat corrigeert waar de schimmelpreparaten tekortschieten. Gerwin hierover: “Ook tijdens de bloktoepassingen van NeemAzal-T/S blijven we doorgaan met de inzet van natuurlijke vijanden en houden we de populaties natuurlijke vijanden goed in de gaten, met deze strategie willen we aantonen dat zowel de schimmelpreparaten als de NeemAzal-T/S goed integreerbaar zijn.” Na de NeemAzal-T/S toepassingen wordt weer afgesloten met de solo schimmelpreparaten.

Gewasbeschermingsdagen sierteelt 2023
Tijdens de gewasbeschermingsdagen, op woensdag 4 en donderdag 5 oktober 2023, georganiseerd door Vertify, worden de proeven gepresenteerd. Bent of was u niet in de gelegenheid hier naartoe te komen, maar wilt u wel graag meer informatie over de inzet van biologische middelen in gerbera tegen wittevlieg?

Neem dan voor contact op met adviseur Gerwin Murre. Hij zal graag de resultaten van de proeven met u delen.

 

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.