De distelbestrijding in granen steekt nauw. Onthoud daarom altijd: de “meimaand is de distelmaand”.

Distelbestrijding in de graanteelt
Kies het perfecte moment

Graan is een ideale teelt om schadelijke onkruiden effectief te bestrijden. Graan is een grasachtige plant die valt onder de grotere groep monocotylen. Het maakt dat er daarom in granen diverse selectieve middelen kunnen worden toegepast die effectief zijn op breedbladige onkruiden. De groep phenoxies waaronder MCPA, vroeger vaak aangeduid als groeistoffen, zijn waardevol voor de teler.

De kracht van phenoxies
De groep phenoxies wordt in diverse middelen gecombineerd. Nufarm heeft bijvoorbeeld de middelen Cirran en Jepolinex Pro ontwikkeld, breedwerkende middelen in grasland. Daarnaast voert het de producten Duplosan® MCPP , dat in het voorjaar in granen wordt ingezet tegen onder andere muur en kleefkruid. Een ander belangrijk middel is U 46® MCPA. Dit MCPA-middel is zeer effectief op distels in granen.

Distelsbestrijding: kies voor het juiste moment
In granen zien we met name de akkerdistel en de akkermelkdistel. Distels kiemen en ontwikkelen zich meestal pas wat later in het voorjaar. Daarna gaat het snel. Vaak torenen distels in de zomer fier boven het gewas uit. En dan als de distel volop gaat bloeien en de zaden gaat verspreiden is de bestrijding te laat. Het is zaak om voor de bloei, en dan zijn de distels vaak van afstand nog niet goed zichtbaar, de distelbestrijding uit te voeren.

Onthoud daarom: Meimaand is distelmaand in granen
Meestal weet een akkerbouwer in welke percelen zich problemen met distels voorkomen. Bijna altijd is dat pleksgewijs. Het laat zien dat distels zich makkelijk in de directe omgeving verspreiden, via zowel wortels als zaden. In die percelen is het belangrijk om op tijd de distelbestrijding uit te voeren. Het juiste moment is vrijwel altijd in de meimaand. Dit is vóór de bloei en nog vóór de distels boven het graan uitkomen. Het uiterste moment van toepassing is BBCH 39 (vlaggeblad volledig uit). Toepassen bij groeizaam weer. Twijfelt u of er distels staan? Neem dan vooral even de tijd om door de percelen te lopen. Natuurlijk kunt u dan ook gelijk naar de stand van het gewas en naar eventuele voorkomende graanziekten kijken.

Meer informatie over distelbestrijding
Bekijk dan de vlog die Ronny Traas hierover maakte.

 

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.