Ridderzuring: een baas in grasland
Melkveehouders kunnen er wanhopig van worden. Dachten ze eindelijk van de ridderzuring af te zijn, steekt hij toch weer zijn kop op. Duidelijk mag zijn dat ridderzuring zich niet makkelijk van boerenweides laat verdrijven. Maar niets doen is geen optie. Uiteindelijk zal het gras dan volledig het onderspit delven onder de machtige bladeren van dit onkruid.

Ridderzuring wanneer bestrijden
Over het beste moment om ridderzuring te bestrijden wordt veel discussie gevoerd. De een zegt, liefst zo snel mogelijk in het voorjaar, een ander kiest liever voor het najaar omdat middelen dan effectiever zouden zijn. De waarheid ligt in het midden. De jonge ridderzuring die vanaf het voorjaar kiemt, is in het voorjaar heel goed te bestrijden. Sterker nog, door te wachten krijgt de plant de tijd en de ruimte om zich te ontwikkelen. Niet alleen bovengronds, maar ook ondergronds. Een onkruidbestrijding kan dan minder effect hebben. Dus, hoe jonger de plant is, des te beter het effect.

Toch wordt ook vaak gekozen om in het najaar een onkruidbestrijding uit te voeren. Juist in deze periode is de sapstroom van de plant meer naar de wortels gericht. Dit betekent dat het middel tot diep in het wortelstelsel effect heeft en dat maakt de kans kleiner dat de plant opnieuw uitloopt.

Het belangrijkste advies is daarom: pak het probleem aan, als het probleem zich aandient. Wachten zorgt alleen maar voor verdere verspreiding. En bedenk: de aanhouder wint.

Ridderzuring waarmee bestrijden
Voor de bestrijding van ridderzuring zijn verschillende middelen beschikbaar. De afgelopen jaren heeft Nufarm tal van proeven uitgevoerd. Onverminderd sterk is de combinatie 1,5 l/ha Jepolinex® Pro + 1,5 l/ha Tapir®. Beide middelen kunnen en mogen vanaf het vroege voorjaar tot in de late herfst worden toegepast.

Vraag altijd deskundig advies
Twijfelt u of een onkruidbestrijding in grasland nodig is of nog wel zinvol? Neem dan altijd contact op met uw adviseur of met uw loonwerker. Zij kunnen u ook meer vertellen over het rendement van een onkruidbestrijding. Veelvuldig onderzoek is daar overigens duidelijk in. Goed grasland met weinig onkruiden levert gemakkelijk twee ton ruwvoer meer per hectare op. Onkruidbestrijding in grasland loont bijna altijd!