Rupsen van meerdere vlinders en motten kunnen koolgewassen aanzienlijke schade en kwaliteitsverlies toebrengen. Ze dienen tijdig gericht bestreden te worden. DiPel DF is een effectieve, biologische rupsenbestrijder op basis van voor rupsen toxische eiwitkristallen van de bacterie Bacillus thuringiensis kurstaki (stam ABTS-351). Technisch adviseur Geert van Parijs van Nufarm vertelt hoe telers van koolgewassen daar profijt van kunnen hebben, óók in biologische teelten.

DiPel DF is geformuleerd als een gebruiksvriendelijk, goed oplosbaar granulaat (Dry Flowable). De hierin aanwezige bacterie Bacillus thuringiensis kurstaki (stam ABTS-351) bevat toxische Cry-eiwitkristallen, die in het spijsverteringskanaal van de rups uiteenvallen en een fatale uitwerking hebben. De rups stopt binnen een half uur met vreten en zal na enkele dagen sterven.

 

Vroeg genoeg starten
De ervaring leert dat jongere rupsen gevoeliger zijn dan oudere, grotere rupsen. Om die reden is het verstandig om een eerste bespuiting niet uit te stellen, maar zo snel mogelijk uit te voeren zodra de eerste vlinders of motten zich laten zien.

 

Goede gewasbedekking
“Voor een goede werking moet de rups voldoende eiwitkristallen binnenkrijgen”, merkt Van Parijs op. “Een goede gewasbedekking is dus belangrijk. Toevoeging van een uitvloeier zal dat bevorderen. Als het vochtig weer is of wanneer er snel regen wordt verwacht, kun je beter een hechtmiddel kiezen.”

 

Sleutelmiddel in rupsenbestrijding
De technisch adviseur noemt DiPel DF een sleutelmiddel voor effectieve rupsenbestrijding in koolgewassen. Hij baseert die uitspraak op onder andere op de resultaten uit onafhankelijk vergelijkend onderzoek in Nederland door Vertify in opdracht van het Sluitkoolplatform.

In deze proeven uit 2022 en 2023 (zie Figuur 1) werden verschillende biologische producten getest in het kader van duurzame, toekomstbestendige rupsenbestrijding.

“De combinatie DiPel DF met de uitvloeier Hi-Wett kwam bijzonder sterk uit de bus”, stelt Geert vast. “Deze deed niet onder voor witte kool geteeld onder gaas. Beter kun je in feite niet wensen. In combinatie met het hechtmiddel Designer was het resultaat ook zonder meer goed. De beide hulpstoffen die in de Nederlandse veldproeven zijn gebruikt hebben geen toelating voor de Belgische markt, dus onze telers zullen in dat verband een andere keuze moeten maken.”

 

Figuur 1. Resultaten rupsenbestrijding in witte kool, diverse behandelingen. Bron: Vertify (NL), 2022.

 

Preventief voorjaarsschema

Vanwege de diversiteit aan rupsen die koolteelten kunnen belagen en de noodzaak om nieuw gevormde gewasdelen bescherming te bieden, dient Dipel vanaf de eerste bespuiting rond het verschijnen van de eerste vlinders en motten meerdere keren achtereen te worden ingezet bij weersafhankelijke intervallen van 7-10 dagen.

“Ons advies is vier tot vijf keer achter elkaar spuiten met een dosering van 0,5 kg/ha”, licht de adviseur toe. “Daarmee zet je de populaties voor langere tijd structureel onder druk, terwijl je de natuurlijke vijanden volledig ontziet. Ook die van andere plagen.”

Breed werkende middelen kun je volgens Geert beter bewaren voor de periode daarna, wanneer de druk van andere plagen hoger wordt. Hij noemt NeemAzal als voorbeeld. “In sluit- en spruitkool is het een sterk wapen tegen trips, en witte vlieg,  maar het pakt ook bladluizen en jonge rupsjes mee.”

In koolgewassen mag je DiPel acht keer per jaar toepassen, dus er ligt ruimte om de blokbehandeling in het voorjaar te verlengen of om het later nog eens in te zetten wanneer dat nodig mocht zijn.

 

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Onze adviseurs staan u graag te woord.

Tjeerd Peeters; [email protected], telefoonnummer: +31651224563

Geert van Parijs: [email protected], telefoonnummer: 0470-913069

 

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.