Door het wegvallen van meerdere middelen hebben appeltelers de laatste jaren moeite om de luisbestrijding op orde te houden. Het biologische gewasbeschermingsmiddel NeemAzal-T/S vormt een welkome, zo niet onmisbare aanvulling in het schema. “Het is een goede bestrijder gebleken van roze appelluis en het pakt ook andere plaaginsecten en rupsen mee”, zegt technisch adviseur Geert Van Parijs van Nufarm. “Met enkele toepassingen voor en na de bloei kun je het schema in die gevoelige periode sluitend houden.”

Onder gunstige weersomstandigheden kunnen roze appelluizen zich snel vermeerderen, vooral wanneer ook het gewas zelf actief is. Rond de bloeiperiode is dat vaak merkbaar. Preventieve systemische middelen konden deze belagers vaak goed in de hand houden, maar die nauwelijks meer beschikbaar. “Je moet flink puzzelen om de schema’s sluitend te kunnen houden”, weet Van Parijs. “Zonder inzet van natuurlijke middelen lukt dat nauwelijks. NeemAzal-T/S is zo’n middel en heeft zijn waarde al in heel wat gewassen bewezen. Onder andere in appelen bij de luisbestrijding.” 

 

Uniek product
NeemAzal-T/S was het eerste toegelaten product op basis van azadirachtine A en geldt binnen dit segment als het meest effectieve middel. Het heeft in veel teelten, zowel bedekte als onbedekte, een vaste plaats in de aanpak van onder andere trips, wittevlieg, mineervlieg en bladluizen. Ook spint, jonge rupsen en plant-parasitaire wantsen zijn er gevoelig voor.

“NeemAzal heeft een brede werking, maar laat natuurlijke vijanden, hommels en bijen ongemoeid”, vertelt Geert. “Het is een uniek product, dat zich onderscheidt van andere neemproducten. Zo bevat het een hoge concentratie azadirachtine A, dat gewonnen wordt uit zaden van de neemboom. Dankzij de zuivere formulering op basis van plantaardige oliën wordt het binnen 2 uur goed opgenomen door het blad.

 

Translaminaire werking
In het blad wordt een deel van de opgenomen werkzame stof translaminair naar de onderzijde getransporteerd. “Vaak zitten juist daar de meeste belagers”, benadrukt de technisch adviseur. “Bijna elk plaaginsect dat van de plant vreet of de plant aanprikt om het sap op te zuigen, krijgt de werkzame stof binnen. Hierdoor  kunnen larven, nimfen en rupsen zich niet verder ontwikkelen. Ze gaan dan onherroepelijk dood. Volwassen luizen zullen er niet aan dood gaan, maar worden wel minder vruchtbaar. Dat is ook heel wat waard.” 

 

Gebruiksadvies NeemAzal-T/S in de appelteelt
In de teelt van appels mag NeemAzal-T/S één keer per seizoen worden toegepast in een maximale dosering van 2,25 l/ha haag. Voer de bespuiting bij voorkeur uit kort nadat de eerste luizen zijn waargenomen. Het gebruiksadvies bij toepassing vóór 1 mei luidt: 200 ml NeemAzal-TS per 100 liter water (0,2%). Na 1 mei mag de concentratie worden verhoogd tot 0,3%.

 

Goede gewasbedekking
Voor vrijwel alle groene middelen geldt dat een goede bladbedekking en het raken van de te bestrijden plaag (contactwerking) bijdragen aan een goed resultaat. Een voordeel van NeemAzal is dat het vanwege zijn translaminaire werking ook naar de onderzijde van de bladeren wordt getransporteerd. “Toevoeging van een adjuvant (uitvloeier) zorgt voor een betere bedekking en daarmee voor een optimale opname en werking”, zegt Geert tot besluit.

 

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Onze adviseurs staan u graag te woord.

Geert van Parijs: [email protected], telefoonnummer: 0470-913069

 

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.