Op veel vruchtgroentekwekerijen heeft NeemAzal®-T/S al jaren een basisplaats in de geïntegreerde plaagbestrijding. Dit breed werkende gewasbeschermingsmiddel bevat de werkzame stof azadirachtine A, afkomstig uit zaad van de neemboom. Technisch adviseur Gerwin Murre legt uit hoe NeemAzal werkt en hoe je dit middel het beste kunt toepassen in de teelt van paprika en tomaat.

Voor effectieve plaagbeheersing zijn telers in Europa steeds meer aangewezen op biologische bestrijders en gewasbeschermingsmiddelen. De nog beschikbare chemische (synthetische) middelen dienen selectief en spaarzaam te worden ingezet om zowel hun werking als toelating te behouden. Hun beschikbaarheid kan wenselijk zijn om een teelt schoon te kunnen beginnen en eindigen, of om plotselinge uitbraken van plagen snel en adequaat (curatief) de kop in te drukken. Gelukkig neemt het aanbod van ‘groene’ middelen geleidelijk toe, zodat er ook op duurzame basis een degelijke, op preventie gerichte systeemaanpak mogelijk is.

 

Uniek product
NeemAzal-T/S was het eerste toegelaten product op basis van azadirachtine A en geldt binnen dit segment nog steeds als het meest effectieve middel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat talloze telers het een vaste plaats geven in hun systeemaanpak tegen onder andere trips, wittevlieg, mineervlieg en bladluizen. Ook spint en jonge rupsen krijgen hierdoor een stevige, vaak noodlottige tik. Na opname van de werkzame stof door het insect stagneert de aanmaak van de insectengroeiregulator voor het vervellingsproces. Larven, nimfen en rupsen kunnen zich daardoor niet verder ontwikkelen en gaan onherroepelijk dood.

“NeemAzal heeft een brede werking op tal van schadelijke insecten en spint en is goed toe te passen in combinatie met natuurlijke vijanden”, vertelt Gerwin Murre. “Het is een uniek product, dat zich onderscheidt van andere neemproducten. Dankzij de zuivere formulering op basis van plantaardige oliën wordt het afhankelijk van de omstandigheden al binnen twee uur goed opgenomen door het blad.”

 

Translaminaire werking
In het blad wordt een deel van de werkzame stof translaminair naar de onderzijde van het blad getransporteerd. “Vaak zitten juist daar de meeste belagers”, benadrukt de technisch adviseur. “Bijna elk plaaginsect dat van de plant vreet of de plant aanprikt om het sap op te zuigen, krijgt de werkzame stof binnen.”

 

NeemAzal-T/S in de paprika- en tomatenteelt
In bedekte teelten van tomaat en paprika mag NeemAzal T/S maximaal drie keer per jaar worden toegepast. Nufarm adviseert dat te doen in een blokbehandeling van drie opeenvolgende wekelijkse bespuitingen, met spuitintervallen van tenminste zeven dagen.

Murre: “In de tomatenteelt is dit een prima schema om wittevlieg en jonge rupsen van Turkse mot en Tuta absoluta te onderdrukken. In paprika vormen bladluizen en trips de voornaamste doelwitten.

 

Generatiecyclus doorbreken
Drie wekelijkse bespuitingen op rij zijn wenselijk om nieuwgevormde gewasdelen te beschermen én om de generatiecyclus van vervellende insecten effectief te doorbreken. Na een blokbehandeling zullen de populaties doorgaans zodanig in omvang zijn afgenomen, dat de gebruikelijke biologische bestrijders en andere (groene) middelen het stokje moeiteloos kunnen overnemen. “Zo benut je de waarde van NeemAzal-T/S maximaal”, aldus Murre.

 

Roofwantsen bijvoeren
Van wantsen is bekend dat ze gevoelig kunnen zijn voor azadirachtine. In het geval van plant-parasitaire wantsen is dat zowel logisch als wenselijk. Roofwantsen zoals Macrolophus die bij schaarste aan prooidieren soms ook planten aanprikken, zouden er eveneens nadeel van ondervinden.

“Macrolophus is een dure maar effectieve bestrijder, dus die wil je graag ontzien”, vervolgt de technisch adviseur. “Je kunt dat doen door niet te spuiten in de opbouwfase van de populatie en door in de week voorafgaande aan een eerste bespuiting met NeemAzal te beginnen met bijvoeren. Een paar dagen na de derde bespuiting zou je het bijvoeren kunnen staken, zodat de roofwantsen met hernieuwd enthousiasme op zoek gaan naar prooi.”

 

Spuittechniek
Voor vrijwel alle groene middelen geldt dat ze zelden een systemische werking hebben en ofwel het gewas, ofwel de te bestrijden plaag moeten raken om maximaal werkzaam te zijn. NeemAzal-T/S is echter een middel dat opgenomen wordt door de plant en ook translaminair werkt. Desondanks blijft een goede spuittechniek van belang.

Murre heeft in dat verband wel wat tips: “Voor NeemAzal-T/S geldt: zorg voor een zo volledig mogelijke gewasbedekking zonder afdruipen. Stel de spuitboom en de hoeveelheid spuitvloeistof af op de planthoogte en dichtheid van het gewas en stel de werkdruk niet te hoog in. Ik verbaas me nog regelmatig over de hoge druk waarmee middelen door gewassen worden gejaagd. Dat is zinloos! Blijf bij de les en verbruik niet meer dan nodig is om je doel te bereiken. Het geeft betere resultaten en voorkomt verspilling en emissie van middelen.”

 

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Onze adviseurs staan u graag te woord.

Tjeerd Peeters; [email protected], telefoonnummer: +31651224563.

Gerwin Murre: [email protected], telefoonnummer: +31626625355.

 

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.