De uitfasering van chemische middelen dwingt telers om hun plaagbeheersing te herzien. Biologische bestrijders en middelen van natuurlijke oorsprong krijgen meer nadruk. NeemAzal®-T/S heeft een brede toelating tegen plaaginsecten en spint. Technisch adviseur Geert van Parijs bepleit een gerichte inzet tegen trips in prei en sluitkool en tegen wittevlieg in de spruitkoolteelt. “Het is goed om er nu ervaring mee op te doen, want er zullen meer middelen wegvallen”, merkt hij op.

NeemAzal-T/S heeft als werkzame stof azadirachtine A, dat gewonnen wordt uit zaden van de neemboom. Het heeft een brede werking op tal van schadelijke insecten en spint en werkt goed samen met natuurlijke vijanden zoals roofmijten en sluipwespen. Het is een uniek product, dat zich onderscheidt van andere neemproducten. Zo bevat het de hoogste concentratie azadirachtine A en wordt . het dankzij de zuivere formulering op basis van plantaardige oliën binnen 2 uur goed opgenomen door het blad.

 

Uniek product
“NeemAzal-T/S was het eerste product op basis van azadirachtine A en geldt binnen dit segment als het meest effectieve middel”, vertelt Van Parijs. “Het heeft in veel kasteelten een vaste plaats in de plaagbeheersing van onder andere bladluizen, trips, wittevlieg, mineervlieg, spintmijt en rupsen. Het vindt nu ook zijn weg naar vollegrondsteelten waar knelpunten zijn ontstaan. In prei en sluitkool geldt dat voor trips, in spruiten voor wittevlieg. NeemAzal kan de plaagdruk op kritieke momenten aanzienlijk verlagen.”

 

Translaminaire werking
Spintmijten en plaaginsecten die van de plant vreten of van het sap leven, krijgen de werkzame stof binnen. Hierdoor kunnen larven, nimfen en rupsen zich niet verder ontwikkelen. Ze gaan dan onherroepelijk dood. In het blad wordt een deel van de werkzame stof translaminair naar de onderzijde van het blad getransporteerd, zodat het ook daar werkzaam is. “Vaak zitten juist daar de meeste belagers”, benadrukt de technisch adviseur.

 

Tripsbestrijding in prei en sluitkool
In prei en koolgewassen mag NeemAzal-T/S per jaar maximaal drie keer worden ingezet met een interval van tenminste zeven dagen. Voor effectieve tripsbestrijding in sluitkool is het advies om één of twee bespuitingen uit te voeren kort voordat de hartbladeren zich sluiten en het kooltje gevormd wordt. Geert wijst erop dat de werkzame stof vooral nimfen doodt. “Als je na een week terugkomt met een middel dat werkzaam is op volwassen trips, vergroot je de kans dat de generatiecyclus effectief wordt doorbroken.”

In de preiteelt adviseert hij een vergelijkbare aanpak. “Zet NeemAzal zes tot zeven weken na het planten voor de eerste keer in. In de periode daarvoor kies je groene middelen met een contact- of repellent werking. Wissel vervolgens NeemAzal- af met Spinosad. Zo creëer je een schema met voldoende afwisseling, waarin elk middel goed tot zijn recht komt en de kans op resistente trips klein blijft.”

 

Bestrijding van wittevlieg in spruitkool
In spruitkool is NeemAzal-T/S sterk tegen wittevlieg. Die steekt meestal de kop op rond de tweede/derde week in juni en dient dan stevig te worden aangepakt. Juist dan bewijst NeemAzal zijn waarde. “Bedenk dat ook andere plaaginsecten een knauw krijgen”, vult de technisch specialist aan. “Dit geldt uiteraard voor alle gewassen waarin dit biologische middel wordt toegepast. Dat is het voordeel van een brede werking.”

 

Spuittechniek
Voor vrijwel alle groene middelen geldt dat een goede bladbedekking en het raken van de te bestrijden plaag (contactwerking) bijdragen aan een goed resultaat. Een voordeel van NeemAzal is dat het vanwege zijn translaminaire werking ook naar de onderzijde van de bladeren wordt getransporteerd.

Van Parijs: “Zorg voor een goede gewasbedekking zonder afdruip. Qua timing kun je het beste in de vroege ochtend of avond spuiten. Blijf bij de les en verbruik niet meer dan nodig is om je doel te bereiken. Het geeft betere resultaten en voorkomt verspilling en emissie van middelen.”

 

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Onze adviseurs staan u graag  te woord.

Tjeerd Peeters; [email protected], telefoonnummer: +31651224563

Geert van Parijs: [email protected], telefoonnummer: 0470-913069

 

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.