Voorjaarsrupsen kunnen fruitgaarden schade en kwaliteitsverlies toebrengen door vraat en het creëren van invalspoorten voor ziekteverwekkers. Ze dienen daarom gericht bestreden te worden. DiPel® DF is een effectieve, biologische rupsenbestrijder op basis van de voor rupsen toxische eiwitkristallen van de bacterie Bacillus thuringiensis kurstaki (stam ABTS-351). Technisch adviseur Tjeerd Peeters van Nufarm vertelt hoe telers van appel en peer daar profijt van kunnen hebben, óók in biologische teelten.

“Rupsen vreten niet alleen van liefst jonge bladeren, maar kunnen ook bloemen en vruchtbeginsels beschadigen”, steekt Peeters van wal. “Het is zaak om ze al vroeg in het seizoen gericht te bestrijden. De kleine wintervlinder verschijnt vaak als eerste. Bovendien zet deze vlinder graag eieren af op appel- en perenbomen. Het is aan te bevelen om DiPel DF direct in te zetten zodra de eerste wintervlinders of rupsen zijn waargenomen.”

 

Formulering en werking
DiPel DF is geformuleerd als een gebruiksvriendelijk, goed oplosbaar granulaat (Dry Flowable). De hierin aanwezige bacterie Bacillus thuringiensis kurstaki (stam ABTS-351) bevat toxische Cry-eiwitten, die in het spijsverteringskanaal van de rups uiteenvallen en een fatale uitwerking hebben. De rups stopt binnen een half uur met vreten en zal na enkele dagen sterven.

 

Vroeg genoeg starten
“Voor een adequate werking moet de rups voldoende toxinen binnenkrijgen”, merkt Tjeerd op. “Een goede gewasbedekking is dus belangrijk. De ervaring leert ook dat jongere rupsen gevoeliger zijn dan oudere, grotere rupsen. Om die reden is het verstandig om een eerste bespuiting niet uit te stellen, maar zo snel mogelijk uit te voeren zodra er rupsjes uit ei-afzettingen komen.”

Dat is niet altijd eenvoudig te constateren. Om de boot niet te missen, zouden de eerste bespuitingen met DiPel mee kunnen lopen met de vroege fungicidenbespuitingen. “Die worden meestal afgestemd op het aantal groeigraaddagen”, aldus de adviseur. “Je kunt ook als vuistregel aanhouden om met DiPel te starten zodra de knoppen van de fruitbomen beginnen te breken.”

 

Flexibel inzetbaar in voorjaar
Peeters vervolgt: “Als je er vroeg genoeg bij bent, pakweg rond larvestadium 1 en 2, zijn twee tot drie bespuitingen met een interval van 7 tot 10 dagen vaak voldoende om het gewenste resultaat te bereiken. De aanbevolen dosering bedraagt 0,5 tot 1 kg/ha haag DiPel DF mag per jaar maximaal drie keer worden ingezet. Na drie voorjaarstoepassingen kun je overstappen op NeemAzal. Dat middel wordt primair ingezet tegen de roze appelluis die dan vaak de kop opsteekt, maar is ook werkzaam tegen jonge rupsen.”

 

Chlorantraniliprole bewaren voor fruitmot
Ook de rupsen van andere voorjaarsvlinders worden op die manier goed bestreden. Voor een gerichte bestrijding van fruitmot later in het seizoen adviseert Tjeerd om geen DiPel te gebruiken, maar te kiezen voor een middel op basis van de werkzame stof chlorantraniliprole. “Dat trekt meer in de vrucht, waar rupsen van fruitmotten ook graag van snoepen. Wij vinden het verstandig om  chlorantraniliprole  voor dat doel achter de hand te houden.”

 

Gebruik van hulpstoffen
De technisch adviseur wees er al op dat een goede gewasbedekking noodzakelijk is om de rupsen voldoende middel te laten opnemen. Toevoeging van een uitvloeier zal dat bevorderen. Als het vochtig weer is of wanneer er snel regen wordt verwacht, kun je beter een hechtmiddel kiezen.

 

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Onze adviseurs staan u graag te woord.

Tjeerd Peeters; [email protected], telefoonnummer: +31651224563

Geert van Parijs: [email protected], telefoonnummer: 0470-913069

 

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.