Strenge winter zet (even) rem op vroeg voorjaar
Begin februari 2021 zag de wereld er ineens helemaal anders uit. Tot eind januari leken we wederom een vroeg voorjaar tegemoet te gaan maar toen kwam de Russische beer. Ouderwets veel sneeuw en daarna een periode van flinke vorst en daarmee ook een stevige rem op een mogelijk heel vroeg voorjaar Dat betekent dus nog even in de winterrust en genieten van sneeuw bijvoorbeeld met de kinderen. Maar wat voor impact heeft zo’n vorstperiode op grasland gehad?

Grasland kan goed tegen vorst
Grasland kan goed tegen vorst. Bovendien waren veel percelen prachtig bedekt met een mooie laag sneeuw die als een koude deken het gras beschermt. Vorstschade ontstaat vooral op natte percelen. Ook percelen die te lang de winter in zijn gegaan zijn gevoeliger voor schade door vorst. Waar we dit voorjaar zeker rekening mee moeten houden is dat de bodemtemperatuur langer in het voorjaar te koud kan zijn voor groei. Maar een aantal warme lentedagen doen wonderen, en die hebben we inmiddels gehad.

 Ook onkruid kan goed tegen vorst
Wat zou het mooi zijn als schadelijke onkruiden door strenge vorst zouden verdwijnen. Helaas is dit niet het geval. Net als de grassen wachten de onkruiden op hogere temperaturen om daarna te kiemen of door te groeien (overblijvende onkruiden). Het is daarom net als altijd belangrijk om alert te zijn op de onkruidbestrijding. Voer die onkruidbestrijding uit als de grassen en de onkruiden aan de groei zijn. Want ook hier geldt: binnen enkele dagen kan het beeld veranderen van guur en koud naar zonnig en groeizaam. Loop daarom juist in het voorjaar geregeld door de graslandpercelen en pak het juiste moment voor de onkruidbestrijding.

Onkruidbestrijding in grasland
Zowel in eenjarig en meerjarig grasland is het belangrijk om onkruiden tijdig te bestrijden. Nufarm bied met Cirran de perfecte basis voor een brede onkruidbestrijding.